Niet gevonden wat je zocht? Check of je opleidingsnaam is veranderd in Leerbanenmarkt. Bekijk het overzicht!

29 april 2022

Ruim 700 bezoekers op bbl-infomarkt

Nieuws foto

Dat de combinatie leren, werken én geld verdienen veel mensen aanspreekt, bewees de 12e editie van de BBL Infomarkt die op 21 april plaatsvond. Ruim 700 jongeren en jongvolwassenen die een bbl- (beroepsbegeleidende leerweg) opleiding willen volgen, maar nog op zoek zijn naar een leerwerkbaan, bezochten de markt in het Maasgebouw bij stadion Feijenoord. Een groot aantal potentiële werkgevers ontving hen met open armen.   

Pitchen in de boksring

De middag ging van start met een heuse ‘boksbattle’ waarbij werkgevers in de boksring hun bedrijven pitchten. Rijnmond-Bouw, een opleidingsbedrijf voor iedereen die wil werken in de bouw, riep niet alleen jongens maar ook meisjes op zich te oriënteren op deze sector. De vraag naar goed opgeleid personeel is groot en er zijn volop leerwerkbanen. Ook Dudok Horeca Groep stapte de ring in om de aanwezigen te enthousiasmeren voor werken in de horeca. “Er is veel werk in deze sector voor mensen die gastvrijheid in hun DNA hebben.” aldus de manager vanuit de boksring.   

Check en match

Veel bezoekers stonden al vroeg in de rij voor de BBL Infomarkt, zoals de 22-jarige Iris uit Rotterdam. Ze wil na haar bol-opleiding graag verder studeren, maar dan wel in de bbl-variant. De combinatie werken, leren én geld verdienen spreekt haar erg aan en ze gaat zich vandaag oriënteren op een leerwerkbaan in de kinderopvang.  

Ruim 90 potentiële werkgevers uit verschillende sectoren, zoals dienstverlening, horeca, haven, techniek, voeding, leefomgeving, zorg en welzijn presenteerden zich op de markt. Jongeren konden zo op een laagdrempelige manier met hen kennismaken en kregen hierdoor een beter beeld over de combinatie werken en leren, de beschikbare functies en toekomstperspectief. Een aantal bezoekers en bedrijven had zelfs een ‘match’ en maakte ter plekke vervolgafspraken.

Daarnaast kregen de bezoekers op de markt tips met betrekking tot solliciteren en konden ze een cv-check doen. De aanwezige mbo’s en vakscholen verzorgden voorlichting over bbl-opleidingen.  

Win-winsituatie met bbl 

Met bbl-studenten halen bedrijven leergierige en gemotiveerde werknemers in huis die vaak na hun opleiding doorgroeien bij hun leerbedrijf. Zo startte Mika van de Merwe 3 jaar geleden met de bbl-opleiding Verkoopspecialist bij kledingbedrijf Jack & Jones in Dordrecht. Mika wist dat 5 dagen per week naar school niets voor hem was en koos daarom bewust voor de bbl-variant. Inmiddels heeft hij zijn opleiding succesvol afgrond en is hij storemanager in Dordrecht. Jack & Jones area merchandiser Jeffrey Vrijdag werkt graag met bbl-studenten. “Wij leiden studenten op volgens de visie van ons bedrijf, maar met veel ruimte voor nieuwe inzichten en eigen ideeën. Daardoor blijven veel van onze bbl’ers na hun opleiding bij ons werken. Daarnaast nemen ze actuele kennis met zich mee waar we profijt van hebben."

Sandra Beenhakker, programmamanager Leerwerkloket Rijnmond en betrokken bij de organisatie, is tevreden over de middag: “De BBL Infomarkt heeft een win-win opzet. We helpen jongeren en jongvolwassenen aan werk door middel van een leerwerkbaan. Veel bedrijven staan momenteel te springen om personeel en worden op deze markt aan gemotiveerde, potentiële werknemers gekoppeld. Door de economische situatie is de vraag naar bbl-studenten en het aantal leerwerkbanen in verschillende sectoren fors toegenomen. Alleen al in de regio Rijnmond zijn er ruim 5500 openstaande plekken. Ook Rotterdammers met een scholingsvoucher bezochten de Infomarkt om zich te oriënteren op een leerwerkbaan. Met de BBL Infomarkt brengen we vraag en aanbod op een constructieve en positieve manier bij elkaar. Er zijn goede gesprekken gevoerd, veel nieuwe contacten gelegd, vervolgafspraken gepland en zelfs een aantal matches gemaakt. Ik kijk nu al uit naar de BBL Infomarkt 2023!” 

Samenwerking 

De BBL Infomarkt is een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd door het Leerwerkloket Rijnmond en haar partners Albeda, Grafisch Lyceum Rotterdam, HMC-vakschool, Lentiz, STC mbo college, Techniek College Rotterdam, Yuverta, Zadkine, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, Manfri Management & Advies, UWV en de Gemeente Rotterdam. De Infomarkt werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van studenten van Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk.