Niet gevonden wat je zocht? Check of je opleidingsnaam is veranderd in Leerbanenmarkt. Bekijk het overzicht!

Transport en logistiek

Nederland is een echt transportland. Ter zee, ter land en in de lucht zorgen we voor transportmogelijkheden. In de logistiek zorgen we dat we dat slim, snel en goedkoop doen. Plannen en rekening houden met deadlines, klanten en kosten hoort daarbij. Het salaris in de sector hangt af van het beroep, de opleiding en werkervaring.

Tips

Vrachtwagenchauffeur worden? 

 Omscholen naar de logistiek? Het kan allemaal. Bekijk de video. 

Mogelijke beroepen 

 Logistiek teamleider

Als logistiek teamleider leid je een team van logistiek medewerkers. Jij coördineert werkzaamheden en draagt bij aan de verbetering van het logistieke proces. Je stuurt een team aan vanuit je eigen expertise en bent verantwoordelijk voor het realiseren van de doelstellingen. Bij het maken van voorstellen om het werkproces te verbeteren, werk je alleen en ben je verantwoordelijk voor een goede oplevering. Jij zorgt voor goede werkomstandigheden en op de werkvloer heeft je een voorbeeldfunctie.

Chauffeur wegvervoer

Als chauffeur wegvervoer werk je bij een transportonderneming. Je werkplek is de vrachtwagen. Vaak ben je alleen op pad en heb je een onregelmatig werkpatroon. Je vervoert een landing in het binnen- of buitenland. Je laadt en lost op een professionele wijze. Je controleert de lading en bijbehorende documenten bij. Je levert de lading volgens afspraak en op tijd af en kiest daarvoor de juiste route. Je bent verantwoordelijk voor de vrachtwagen, de lading, de veiligheid van de medeweggebruikers en jezelf en leeft de wettelijke richtlijnen na. Bij incidenten neem je zelfstandig beslissingen.

Logistiek medewerker

Als logistiek medewerker zorg je dat de juiste spullen, op het juiste moment, op de juiste plaats zijn. Je houdt je bezig met de ontvangst, opslag, het verzamelen en het verzendklaar maken van de goederen. Je werkt vanuit een opslagruimte van een grootbedrijf of midden- en kleinbedrijf. En maakt gebruik van diverse interne transportmiddelen, zoals een heftruck. Je controleert de goederen op kwaliteit en kwantiteit en meldt afwijkingen tijdig. In je werk houd je rekening met de richtlijnen van het bedrijf. Je werkt in een team en bent flexibel in het tijdstip waarin je je diensten draait.

Subsidie

Bedrijven kunnen gebruik maken van de subsidieregeling Praktijkleren en regelingen vanuit het UWV. De komende jaren zijn er in de sector transport en logistiek veel goed opgeleide medewerkers nodig.
SOOB, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de branche, stimuleert het volgen van opleidingen en trainingen door huidige én toekomstige medewerkers in de bedrijfstak. Dit doet SOOB door het verstrekken van subsidies via SOOB Subsidiepunt. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek verzorgt de uitvoering van deze activiteiten.

lees verder