Niet gevonden wat je zocht? Check of je opleidingsnaam is veranderd in Leerbanenmarkt. Bekijk het overzicht!

Infrastructuur

Nederland investeert miljarden in de infrastructuur van alle boven- en ondergrondse wegen. Onze economie hangt er vanaf en het gevoel van welvaart, welzijn en veiligheid van de bevolking. Onze infrastructuur bestaat uit het wegennetwerk tot het rioleringsstelsel. De bouw en het onderhoud stopt nooit, daarom is er veel werk in deze sector. Voor veel beroepen in deze sector werk je buiten. Daarbij ben je afhankelijk van het weer en heb je een goede lichamelijke conditie. Je werkt veel samen met andere mensen.

Mogelijke beroepen

Wel eens gedacht aan kraanmachinist? Bekijk de video om een indruk te krijgen wat dit beroep inhoudt.   

Opperman bestratingen

Als opperman bestratingen werk je aan straten, trottoirs, tuinen, bedrijfsterreinen, parken en speeltuinen. Jij werkt in publieke ruimten, zoals in winkelcentra en woonwijken, waardoor je te maken krijgen met omwonenden, voorbijgangers en verkeer. Jij richt verkeersafzettingen in, brengt verhardingen aan en helpt bij het uitzetten van de werkzaamheden. Ook voer je straatwerk uit zoals banden, kolken, straatpotten, putranden, goten en verhardingen (opnieuw) plaatsen en aanbrengen. Je voert veelal dezelfde werkzaamheden uit als een straatmaker, maar je hebt nooit de eindverantwoordelijkheid.

Monteur laagspanningsdistributie

Als monteur laagspanningsdistributie weet hoe de elektriciteit vanaf de meterkast wordt verdeeld over een woning of gebouw. Jij maakt sleuven in muren, trekt kabels en maakt aansluitingen. Je komt tijdens je werk op veel verschillende plaatsen en hebt veel contact met bewoners en andere werkenden.

Subsidie

Bedrijven kunnen gebruik maken van de subsidieregeling Praktijkleren en regelingen vanuit het UWV. Daarnaast is er voor de infra het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Bouw & Infra. Een opleidingsfonds heeft o.a. de volgende doelen: 

  • verbeteren van de leerbanen in bedrijven;
  • betere aansluiting van het onderwijs op de beroepspraktijk;
  • ontwikkelen van om-, bij- en nascholing;
  • ontwikkelen van loopbaan- en certificeringstrajecten;
  • verbeteren van arbeidsomstandigheden en veiligheid;
  • bevorderen van arbeidsgezondheid.
lees verder