Niet gevonden wat je zocht? Check of je opleidingsnaam is veranderd in Leerbanenmarkt. Bekijk het overzicht!

Bouw je mee aan Nederland?

Mensen in de bouw zijn hard nodig. Daarom zijn er veel initiatieven die werken in de bouw stimuleren. Jij kan hiervan profiteren. Bijvoorbeeld met een goed salaris of vergoeding  voor je opleidingskosten. Informeer bij je (toekomstig) werkgever of bij het leer-werkloket bij jou in de buurt wat de mogelijkheden zijn.

In de bouw werk je op verschillende locaties aan projecten die je jaren later nog terugziet. De bouw kent veel gespecialiseerde beroepen, zoals schilders, architecten, timmermannen en architecten. De samenwerking tussen deze vakmensen is belangrijk om het project te laten slagen. Je steekt je handen uit de mouwen en bouwt aan de toekomst van Nederland.

Mogelijke beroepen 

Schilder

Als schilder voer je nieuwbouw- en onderhoudswerkzaamheden uit op houten, metalen en kunststof ondergronden. Je stemt de producten af op de ondergrond of de situatie waarop jij werkt. Je behandelt de ondergrond en brengt een verfsysteem aan. Je plaatst (enkel)glas en brengt verschillende soorten wandbekleding aan. Na afloop voer je het afval milieubewust af. Je houdt rekening met klanten. Je werkt zowel binnen als buiten.

Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer


Als meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer maak je meubels van hoofdzakelijk massief hout en/of plaatmateriaal. Soms voeg je andere materialen toe zoals metaal, kunststof, glas, textiel of natuursteen. Je maakt meubels voor bedrijven en/of particulieren. Je werkt met (electrisch) handgereedschap en stationaire houtbewerkingsmachines. Daarnaast verricht je op locatie montagewerk. Denk aan de inrichting van een winkel, restaurant of schip of het maken en plaatsen van een maatwerkkeuken bij een particulier. Afhankelijk van het soort meubelwerkstuk, werk jij zelfstandig of in teamverband.

Metselaar

Als metselaar voer je gangbare metselwerken uit. Je voert vuil metselwerk uit, lijmt lichte scheidingswanden, elementen en blokken. Ook voer je voegwerkzaamheden uit. Je hebt ruimtelijk inzicht en kunt tekeningen lezen. Als metselaar werk je vooral buiten, en heb je dus te maken met verschillende weersomstandigheden. Dit heeft geen effect op de kwaliteit en nauwkeurigheid van je werk en producten.

Timmerman


Als timmerman werk je aan daken, stel je eenvoudige prefab-elementen en maak je betonfunderingen. Je monteert en hangt deuren en ramen af en voert herstelwerkzaamheden uit. Je hebt een goed ruimtelijk inzicht. Je kan tekeningen en bestekken lezen en vertaalt deze naar de praktijk. Je hebt kennis van materialen- en gereedschap en voert handmatige en machinale werkzaamheden uit. Je werkt zowel binnen als buiten in de nieuwbouw, de restauratie en het onderhoud. In je werk ben je bewust van de veiligheidsvoorschriften en je werkt milieubewust.

Tegelzetter


Als tegelzetter voer je standaard tegelwerkzaamheden uit in de nieuwbouw, renovatie en restauratie van woningen en gebouwen. Je werkt zowel individueel als in een ploeg. Je voert werkzaamheden uit volgens instructie en tekeningen. Bij het zetten van wandtegels voer je routinematige handelingen uit. Bij bijzonder tegelwerk, beperk jij je tot figuratief tegelwerk waarbij het patroon niet onderbroken wordt. Je werkt zelfstandig binnen gesloten opdrachten. Je bereidt ondergronden voor, zet tegelwerk uit en maakt een vlakverdeling.

Subsidie

Bedrijven kunnen gebruik maken van de subsidieregeling Praktijkleren en regelingen vanuit het UWV. Daarnaast is er voor de bouw het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Bouw & Infra. Een opleidingsfonds heeft o.a. de volgende doelen: 

  • verbeteren van de leerbanen in bedrijven;
  • betere aansluiting van het onderwijs op de beroepspraktijk;
  • ontwikkelen van om-, bij- en nascholing;
  • ontwikkelen van loopbaan- en certificeringstrajecten;
  • verbeteren van arbeidsomstandigheden en veiligheid;
  • bevorderen van arbeidsgezondheid.

 

lees verder